Σε απόγνωση οι αγρότες: Δραματική μείωση στο εισόδημά τους μετά και την δεύτερη πληρωμή

Σε απόγνωση οι αγρότες: Δραματική μείωση στο εισόδημά τους μετά και την δεύτερη πληρωμή

Κοινή ανακοίνωση του Βουλευτή Ρεθύμνης Μανόλη Χνάρη Υπευθύνου Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής

Ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η δεύτερη πληρωμή του δεύτερου χρόνου εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής  Πολιτικής και οι αγρότες μας βιώνουν τη δραματική μείωση του αγροτικού τους εισοδήματος. 

Συγκεκριμένα, οι άμεσες ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ) για το 2024 ανήλθαν σε 915.875.879,39 ευρώ , έναντι 1.878.941.917 ευρώ που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή του Πυλώνα Ι της ΚΑΠ για το έτος 2024. 

Αναλυτικότερα, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι για το 2024 ήταν: 

• Βασική Ενίσχυση: 829.567.104 ευρώ , εκ των οποίων πληρώθηκαν 722.817.551,73 ευρώ . 

• Αναδιανεμητική Ενίσχυση: 174.032.724 ευρώ , εκ των οποίων πληρώθηκαν 170.998.974,66 ευρώ . 

• Συμπληρωματική Ενίσχυση Νέων Αγροτών: 27.631.193 ευρώ , εκ των οποίων πληρώθηκαν 22.060.353 ευρώ . 

• Οικολογικά Σχήματα: 426.444.327 ευρώ , τα οποία δεν έχουν πληρωθεί.

• Συνδεδεμένες Ενισχύσεις: 245.270.569 ευρώ , τα οποία δεν έχουν πληρωθεί . 

• Ειδική Συνδεδεμένη Βάμβακος: 183.966.000 ευρώ , τα οποία επίσης δεν έχουν πληρωθεί .

Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογιστούν  οι ενισχύσεις που δεν αποδόθηκαν στους αγρότες λόγω παρακράτησης για κάλυψη αχρεωστήτως  καταβληθέντων  ποσών, χωρίς καμία ευθύνη από την πλευρά των παραγωγών. 

Συνολικά, 971 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα στους δικαιούχους παραγωγούς  για το 2024.  

Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, το 2024 εξελίσσεται στη χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας.


Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου οι αγρότες δεν γνωρίζουν με ακρίβεια το ποσό των ενισχύσεων που δικαιούνται και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Την ίδια στιγμή, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ΚΑΠ εφαρμόζεται με σαφείς διαδικασίες και προκαθορισμένες χρονικές περιόδους πληρωμών. 

Η χώρα μας βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο της εσωτερικής σύγκλισης και αντί να επιτυγχάνεται η προσέγγιση των στόχων, οι αγρότες διαπιστώνουν την απόκλιση της αξίας των δικαιωμάτων τους από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ. Πολλές μεταβιβάσεις δικαιωμάτων δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ πολλοί νέοι αγρότες δεν έχουν ακόμα κριθεί δικαιούχοι του εθνικού αποθέματος δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εδώ και έξι χρόνια, πορεύεται χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα. Με γραφειοκρατικές επιλογές, πελατειακές εξυπηρετήσεις και κακό συντονισμό, προκάλεσε διαχειριστική κρίση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγώντας τον σε ευρωπαϊκή επιτήρηση. 

Αναμένουμε από την κυβέρνηση: 

• Να δημοσιοποιήσει την αξία των δικαιωμάτων ανά αγρονομική περιφέρεια (Αρόσιμες Εκτάσεις, Μόνιμες Καλλιέργειες, Βοσκότοποι).

• Να δώσει στοιχεία για τα Οικολογικά Σχήματα, τις εκτάσεις που καλύπτουν και τον αριθμό των δικαιούχων. 

• Να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υπολοίπων πληρωμών των  άμεσων ενισχύσεων  για το 2024.

• Να εξηγήσει  πώς σκοπεύει να κατανεμηθούν τα αδιάθετα δικαιώματα και πόροι. 

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει σταθερά τα δικαιώματα των Ελλήνων αγροτών, όπως αυτά  καθορίζονται  από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Θεωρούμε ο τί η ΚΑΠ αποτελεί βασικό εργαλείο για τη διαμόρφωση ευρωπαϊκής και εθνικής στρατηγικής, με στόχο την βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Η εφαρμογή της ΚΑΠ απαιτεί διαφάνεια, τήρηση των διαδικασιών και σαφή επικοινωνία, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική αξιοποίηση της από τους παραγώγου ς. Είναι απαραίτητος ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θα ενισχύει τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διατροφική επάρκεια, τη σταθερότητα στον πρωτογενή τομέα και την βελτίωση της ποιότητας ζωής της Ελληνικής υπαίθρου.