«Η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και αντίκειται στο κοινωνικό κράτος δικαίου».
«Η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και αντίκειται στο κοινωνικό κράτος δικαίου».
Ο Βουλευτής Ρεθύμνης, Μανόλης Χνάρης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1152.
Ο κ. Χνάρης, ξεκίνησε την ομιλία του, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια για τους νεκρούς της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη καθώς για τους νεκρούς από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Αναφερόμενος δε στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το Θεσσαλικό κάμπο, δήλωσε συγκλονισμένος για τις « …απώλειες των ανθρώπινων ζωών, την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή και την καταστροφή των περιουσιών των συμπολιτών μας» και συνέχισε επισημαίνοντας τις επιπτώσεις που υφίστανται ιδιώτες, επαγγελματίες αλλά και άνθρωποι του πρωτογενή τομέα «εξαιτίας της πλήρους καταστροφής… των γεωργικών καλλιεργειών, ζωικού κεφαλαίου, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού».
Επιπλέον, τόνισε ότι: «Εφεξής, πρώτιστο μέλημα όλων μας, πρέπει να αποτελεί η άμεση ανακούφιση των πληγέντων» και ότι συνιστά επιτακτική ανάγκη, η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας ενώ είναι αναγκαία και η συγκράτηση τιμών εξαιτίας των ελλείψεων που έχουν δημιουργηθεί.
Ακολούθως, κατέκρινε τις πολιτικές επιλογές των αρμοδίων, οι οποίοι δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα ούτε προληπτικά ούτε κατασταλτικά για τη διαχείριση της κατάστασης. Με αφορμή δε, τον κίνδυνο που τίθεται για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας περισυλλογής των νεκρών ζώων μέχρι και σήμερα, έψεξε τη Νέα Δημοκρατία, καταλήγοντας ότι: «Διαφάνηκε .. η πλήρης ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους της Κυβέρνησης…που η επικοινωνιακή διαχείριση αδυνατεί πλέον να καλύψει».
Σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο, άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι, με πρόσχημα την ενσωμάτωση της Οδηγίας στην ελληνική έννομη τάξη, αποσκοπεί στην εφαρμογή της πολιτικής της, η οποία συνιστά: «.. μία πολιτική πλήρους αποδιοργάνωσης των εργασιακών σχέσεων».
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του, στο άρθρο που αφορά τη νομιμοποίηση της παράλληλης απασχόλησης σε πολλαπλούς εργοδότες, η οποία σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αναφέροντας ως παράδειγμα την εργασιακή αυτή κανονικότητα πλέον σε μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες και ομίλους επιχειρήσεων με διάφορα υποκαταστήματα σε τουριστικούς νομούς, ο εργαζόμενος θα εξαναγκάζεται πλέον σε καθεστώς παράλληλης απασχόλησης σε άλλα υποκαταστήματα και επιχειρήσεις του ίδιου ομίλου.
Παράλληλα, επεσήμανε τη διαχρονική συμβολή του ΠΑΣΟΚ, στη βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζομένων με «…την ενίσχυσή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μελλοντική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς τη μείωση αποδοχών σε συνδυασμό με την χρήση νέων τεχνολογιών…» καθώς επίσης και στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων τους, με την ανάληψη σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών και την κατάθεση τροπολογιών προς αυτή τη κατεύθυνση.
Κλείνοντας δε υπογράμμισε ότι, η παράταξης μας, η οποία διαχρονικά «… έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή..» δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να είναι σύμφωνη με ένα τέτοιο αντεργατικό νομοσχέδιο, το οποίο «… απαξιώνει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις μέσω της προώθησης ενός μοντέλου φθηνής εργασίας».
Ολόκληρη η ομιλία στον σύνδεσμο -->