«Κίνδυνος υποβάθμισης των ελληνικών ποιοτικών και ΠΟΠ προϊόντων, λόγω της υιοθέτησης του συστήματος επισήμανσης Nutri – Score»

«Κίνδυνος υποβάθμισης των ελληνικών ποιοτικών και ΠΟΠ προϊόντων, λόγω της υιοθέτησης του συστήματος επισήμανσης Nutri – Score»

«Κίνδυνος υποβάθμισης των ελληνικών ποιοτικών και ΠΟΠ προϊόντων, λόγω της υιοθέτησης του συστήματος επισήμανσης Nutri – Score»

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ρεθύμνης και Υπευθύνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη, κατατέθηκε η με αρ. πρωτ. 635/8-9-2023 Ερώτηση, την οποία συνυπέγραψε και η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, η οποία απευθύνεται προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την εν λόγω ερώτηση αναδεικνύεται ο υφιστάμενος κίνδυνος υποβάθμισης των ελληνικών ποιοτικών και ΠΟΠ προϊόντων σε περίπτωση υιοθέτησης του συστήματος επισήμανσης προϊόντων διατροφής Nutri – Score.
Οι Βουλευτές, αφού τόνισαν τη σχετική επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υιοθέτηση από όλα τα κράτη – μέλη ενός κοινού συστήματος αξιολόγησης των διατροφικών προϊόντων για την προστασία των καταναλωτών, ακολούθως αναφέρθηκαν στο σύστημα Nutri – Score, το οποίο δημιουργήθηκε στη Γαλλία και κατόπιν υιοθετήθηκε από ορισμένα κράτη – μέλη όπως είναι: η Αγγλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, σε προαιρετικό μέχρι στιγμής επίπεδο.
Εν συνεχεία, περιγράφουν το εν λόγω σύστημα, βάσει του οποίου τα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται με μία κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων (το Α είναι πράσινο και υποδηλώνει την υψηλότερη διατροφική αξία ενώ το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί και υποδηλώνει την χαμηλότερη διατροφική αξία). Για την ένταξη δε ενός προϊόντος σε αυτό, συνεχίζουν, λαμβάνονται υπόψη ως κριτήριο οι θερμίδες, τα λιπαρά, το αλάτι κτλ. παραβλέποντας άλλα υγιεινά  συστατικά, όπως: βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά  και μέταλλα αλλά και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά κάθε τροφίμου.
Κατόπιν των ανωτέρω, τονίζουν, τον κίνδυνο υποβάθμισης που ελλοχεύει για ελληνικά ποιοτικά και εμβληματικά ΠΟΠ προϊόντα όπως είναι: το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά προϊόντα (πχ. φέτα, γραβιέρα κτλ) ή το μέλι, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ωφέλιμα για την υγεία αλλά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες και εξ αυτού του λόγου κατατάσσονται στη μεσαία θέση καταλαμβάνοντας το γράμμα C και χρώμα κίτρινο.
Όλα τα παραπάνω, υπογραμμίζουν, οδηγούν στην υποβάθμιση των ελληνικών προϊόντων λόγω της εξίσωσης τους με προϊόντα κέτσαπ και τύπου «κόλα»  και συνεπακόλουθα της μεσογειακής διατροφής αλλά και στην παραπλάνηση του καταναλωτή.
Σύμφωνα με τα  ανωτέρω, οι Βουλευτές, ερωτούν τον Υπουργό για το ποιά είναι η θέση της χώρας μας αναφορικά με την υιοθέτηση του συστήματος Nutri – Score και την αξιολόγηση των προϊόντων μας, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση και άλλων ευρωπαϊκών κρατών που έχουν προβάλλει αντίστοιχους ισχυρισμούς, για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις  για τα ελληνικά προϊόντα, από την υιοθέτηση του Nutri - Score  στην σημερινή του μορφή και τέλος σε ποιές ενέργειες  προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση για την άρση των ανωτέρω επιπτώσεων και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την προστασία της εμπορικής αξίας σημαντικών ποιοτικών ελληνικών προϊόντων και ιδιαιτέρως εμβληματικών  τροφίμων ΠΟΠ όπως είναι: το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα τυροκομικά (πχ. φέτα, γραβιέρα κτλ) ή το μέλι κτλ;

                                                                                                                              ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ


*Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos...