Δράσεις

Δράσεις


  • Υποβολή φακέλου για την κατοχύρωση του Ελαιόλαδου Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Έχει προχωρήσει η υποβολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού έλαβε έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να δοθεί η δυνατότητα επίλυσης σοβαρών προβλημάτων και άρσης των αδικιών που έχουν προκύψει.
  • Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε Διεθνείς Εκθέσεις αγροτικών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και διοργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων. Από τον Απρίλιο του 2017 και μετά, ήταν πολιτική απόφαση, στα μισθωμένα τετραγωνικά της Περιφέρειας να συμμετέχουν παραγωγοί και επιχειρηματίες της Κρήτης (με κάλυψη του σχετικού κόστους από την Περιφέρεια), οι οποίοι επιλέγονται μέσα από διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία και συγκεκριμένα, μέσα από δημόσια πρόσκληση.
  • Από το 2015 οργανώθηκε ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου, που πλέον έχει γίνει θεσμός, με στόχο την ανάδειξη και προώθηση του ποιοτικού Κρητικού και τυποποιημένου ελαιολάδου, τόσο στην εσωτερική, όσο και στις διεθνείς αγορές.
  • Πρώτη εξαγωγή γραβιέρας Π.Ο.Π. κρητικού συνεταιρισμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
  • Σύσταση ομάδας εργασίας για τη Δακοκτονία, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και επιστημονικών ιδρυμάτων του νησιού. Στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν υπηρεσιακά στελέχη από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, εκπρόσωποι από το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα αλλά και το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Κρήτης. Έργο της ομάδας εργασίας, είναι η ανάπτυξη και κατάθεση προτάσεων σχετικά με το σχεδιασμό και τις εφαρμοζόμενες μεθόδους του Προγράμματος Δακοκτονίας, καθώς και του τρόπου υλοποίησης αυτών, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης, με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του Προγράμματος.
  • Προγραμματική Σύμβαση: «Έρευνα για την υποστήριξη του αγροτικού κόσμου στην καλλιέργεια Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών στην Κρήτη» με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, για να διερευνηθούν τα χωρικά πρότυπα, με σκοπό τον εντοπισμό των δυνητικά κατάλληλων περιοχών καλλιέργειας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση του έργου προέκυψαν 10 χάρτες καταλληλότητας των περιοχών, για καλλιέργεια βασικών ειδών της αρωματικής και φαρμακευτικής χλωρίδας της νήσου.
  • Προγραμματική Σύμβαση: Με τον Ελληνικό Οργανισμό –Δήμητρα (ΕΛΓΟ – Δήμητρα) για την υλοποίηση του έργου «Αναπαραγωγή και Βελτίωση Ανθεκτικών Μελισσιών στην Κρήτη». Συγκεκριμένα, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η επιλογή και εγκατάσταση μελισσοκομείου στη Γαύδο, η εκπαίδευση νέων της Γαύδου στην πρακτική μελισσοκομία και ο έλεγχος και διατήρηση ντόπιου ανθεκτικού γενετικού υλικού.
  • Έκδοση δελτίου άρδευσης σε συνεργασία με το ΙΕΛΥΑ του ΕΛΓΟ-Δήμητρα με στόχο την προστασία των υδατικών πόρων της Κρήτης. Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί σε 13 περιοχές της Κρήτης ενημερώνονταν για τις συνιστώμενες ποσότητες νερού τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για τις καλλιέργειες: ελιάς, αμπέλου, εσπεριδοειδών και αβοκάντο.
  • Με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρεια Κρήτης προχωρήσαμε στη δημιουργία του σήματος «Κρητικό Μπακάλικο» σε σημεία λιανικής πώλησης τοπικών προϊόντων με το σήμα «Κρήτη» . Επίσης, δημιουργήσαμε το σήμα «Κρητική Κουζίνα» για τα a la carte εστιατόρια ξενοδοχειακών μονάδων.
  • Υποβολή και έγκριση σε πρόγραμμα προώθησης των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων του νησιού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρώτη φορά, για την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο υλοποίησης του κανονισμού της Ε.Ε. 1144/2014. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Τhe European Food Masters – Taste the Authentic», με προϋπολογισμό 1.174.764,50€ και χρονικό ορίζοντα  υλοποίησης τους 36 μήνες.